Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Jag vill skiljas
-->
 

Bör jag skilja mig?

 

 

Frågan kan börja gnaga i medvetandet efter en bara en kort period av gräl, beroende på hur känslig du är för konflikter.

Här får du expertråd om vilka andra funderingar som denna första fråga bör följas av!

 

 

 

 

 

Foto: Filomena Scalise

 

Jag som skriver och har samlat råden är frilansjournalist och författare Marina Nilsson, som i många år har skrivit om relationer utifrån olika perspektiv.

På den här sajten har jag samlat de mest användbara råden och de bästa insikterna om vad en skilsmässa egentligen innebär. Jag har fokuserat på den känslomässiga processen, som oftast är den svåraste i samband med en skilsmässa, men du hittar också länkar till juridisk hjälp och blanketter som behövs.

Till min hjälp har jag också Josefin Hjelm, beteendevetare och psykosyntesterapeut, som redan här svarar på några frågor.

 

Josefin, hur vet jag att jag bör skilja mig?


- Om man ställer sig den frågan, så ska man fundera: Vad tänker jag då att jag ska skilja mig ifrån? Vad vill jag ha? Vad saknar jag? Vad är det egentligen mitt beslut står för. Står det till exempel för: ”Jag vill ha mer tid för mig själv.”

eller

”Jag vill få lov att vara den jag är.”

eller

”Jag vill kunna gå och träna utan att någon blir sur.”

eller

”Jag vill kunna gå och lägga mig när jag vill.”

Allt detta är ju saker som faktiskt inte är omöjliga att fixa till i den relation du lever i, så länge du själv förklarar och uttalar det. Jag tror att det är ganska vanligt att vi tror att bara för att vi lever i en tvåsamhet, så måste vi göra precis samma saker, för annars är man inte ett par på riktigt, eller annars blir det inte ”trevligt”.

 

Att vidga sin syn på vad ett förhållande egentligen ska vara är väl en sak, men om jag helt enkelt inte vet om jag älskar min partner längre då?

 

- Då kommer vi till den riktigt svåra frågorna: Har du nånsin älskat någon? Vad är kärlek för dig? Hur kommer det sig att kärleken har försvunnit? Hur kommer det sig att närheten har försvunnit. Har du investerat i något annat istället? Som småbarnsförälder kan man uppleva stor närhet med sitt barn. Där blommar det. Om du bara hade gett en minut av den entusiasm du ger till ditt barn till din partner, hur hade er parrelationen sett ut då?

Men framförallt tror jag att man ska våga vara arg när man blir arg, så att man sedan kan vara glad när man är glad. Inte gå och kring och sura en hel dag, och hålla det inom sig själv, för att man är rädd för vad som händer om man blir arg. Just att man vågar bli arg är ju ett tecken på att man litar på att man kommer att hålla ihop, och det gör också att man jobbar med sin relation på ett annat sätt, än om man hela tiden går och funderar lite löst på skilsmässa. För i en lägenhet eller hus som du bara tänker att du ska bo i ett litet tag, där håller du inte på och målar och gör fint. Samma sak är det med en relation.


Vad är egentligen den stora poängen med att försöka lösa sina relationsproblem och undvika skilsmässa?

 

- Det ger helt enkelt ett lugn och en trygghet att ha en relation som pågår och utvecklas, och då får man också utrymme till att göra andra saker i livet.

 

3 fallgropar för par som i förlängningen kan leda till skilsmässa

* Att svara med samma mynt när man blir kritiserad.

* Att sluta dela upplevelser och tankar och med tiden allt mer börja leva parallella liv.

* Att döma ut ens partners sätt att uttrycka kärlek bara för att det inte är identiskt med ens eget.

Fler råd om hur du får en relation att hålla hittar du här. 

 

Mer om vad som ökar risken för skilsmässa!