Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Skilsmässa och barn
-->
 

Det här påverkar hur ett barn upplever skilsmässan

 

 

 

Barn är olika, men de finns ändå några faktorer som påverkar hur barnen upplever skilmässobeslutet.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: br3akthru

 

  • Hur föräldrarna själva upplever skilsmässan

Är man överens om att skiljas och har förlikat sig med tanken, så slipper barnet bära också den konflikten inombords.

- Man får lov att skilja sig, men man måste visa för barnen att man kan fortsätta ha en relation efteråt, för någon slags relation måste man ha, och den ska se så bra ut som det går. Det handlar om att man kan prata med varann, inte snacka skit om den andre, inte vara spydig eller ironisk. Just sådan icke-rak kommuniktaion är extra extra skadligt för barn för det är inte rak kommunikation. Att prata i jag-budskap är bäst, och svårast. Visa att jag är en person som har känslor. Inte ”din pappa är ett as”, säger beteendevetaren och psykosyntesterapeuten Josefin Hjelm.

 

  • Hur föräldrarna kan prata om skilsmässan

Att man försöker höja sig själv över sin egen känslomässiga kris och vuxet förklara varför man skiljer sig är väldigt viktigt. Barns fantasi kan annars sätta ihop en mycket värre förklaringsmodell än vad som är sanningen.

 

  • Vilka sociala resurser och nätverk som finns kring familjen

Att det finns människor omkring barnet som visar prov på hållfasthet är mycket värt för barnet, som får en möjlighet att ”tanka trygghet” och uppleva stabilitet på andra håll i livet än just hemma.

 

  • Barnets egna överlevnadsinstinkt

Barn är olika rustade och känsliga för den här typen av förändringar. Men även ”starka” barn kan känna sig otrygga i sitt förhållande till vuxna. Det kan i sin tur göra att barnet tar steg bakåt i utvecklingen och blir mer som en bebis igen, för att kunna känna sig trygg och omhändertagen.

Kom ihåg att även vuxna barn påverkas av en skilsmässa. Det viktiga är att de inte ska behöva fungera som terapeut åt sina föräldrar, och framförallt inte uppmuntras till att välja sida. Föräldraskap är, hos människosläktet, ett nästintill livslångt ansvar.

 

 

Kom ihåg!

Skilsmässa efter en otrohetsaffär är ofta extra dramatiska, inte minst när den försmådda partnern inte kan kontrollera sin ilska och besvikelse.

Bitte, som har en skilsmässa i bagaget berättar.

- Min mans före detta fru gjorde allt för att sabotera för honom och oss. Hon lovade barnen att mörda mig, att deras pappa och jag skulle skilja oss snart. Hon talade om för alla (barnens lärare, sina vänner, mina kunder, alla gemensamma bekanta) att jag var en hora och att jag “stulit” hennes man ur ett lyckligt äktenskap. Hon ljög och ljög och ljög. Barnen fick inte tala om sin pappa eller mig hemma och heller inte berätta vad vi gjorde på helgerna.