Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Efter skilsmässan
-->
 

Efter skilsmässan

 

 

Skilsmässan är nu ett faktum, och även om det var det här du ville, så är risken stor att du upplever den som en kris, när insikten väl sjunker in.

Psykologen Johan Cullbergs kriskurva är en lista på känslor som är vanliga vid alla slags kriser, exempel vid en skilsmässa, och som kan hjälpa dig att på ett ungefär hitta var du befinner dig i processen.

 

 

Foto: Evgeni Dinev

 

"Först upplevde jag ett slags tomhet som kom av att jag faktiskt inte var kär i honom längre. Sedan irritation som ledde till gräl. Sedan förtvivlan. Därefter sorg. Och när jag flyttade: STYRKA!"

/Bitte

 

 

Faserna enligt Cullbergs kriskurva:

 

Inledande oro

”Ojojoj.Hur ska det gå för mig och med allting?”

 

Förnekelse

”Vi kommer säkert att hitta tillbaka till varann. Det här är bara en fas. Alla par har kriser. Massor av par flyttar isär, och sen ihop igen, och sedan får de det bättre än någonsin.”

 

Ilska

”Den jävla idioten! Han får skylla sig själv som sjabblar bort vår kärlek så här. Jag ska minsann visa att jag klarar mig själv!”

 

Ledsnad

”Men hur ska jag orka klara mig? Och hur ska jag klara mig ekonomiskt? Och göra allting själv.”

 

Självanklagelse

”Om jag bara hade varit lite mer uppmärksam och romantisk, tagit hand om honom lite bättre. Pysslat om och månat. Att jag alltid ska vara så värdelös på relationer.”

 

Isolering

”Nej, jag har ingen lust att följa med på bio ikväll, eller höra hur himla lätt det är att träffa någon ny på nätet idag. Jag vill bara ligga hemma på soffan, få tröst - och dricka te!”

 

Acceptans

”Jaha, då är det väl så här då. Man är visst skild!”

 

Börjar se framåt

”Okej, jag följer väl med på bio ikväll då.”

 

Börjar ta emot hjälp

”Vad var det den där dejtingsajten hette sa du?”

 

Börjar se alternativ

”Hmm, vem är det där killen som precis har börjat på jobbet.”

 

Positiv framtidsyn

”Livet är öppet. Vem vet vad som ska hända nu. Så himla spännande!”

 

Lättnad

”Vilken TUR att jag faktiskt är fri från honom och alla hans jobbiga sidor.”

 

Obs: Cullbergs kriskurva är ett exempel på hur ordningen kan se ut. Det är också vanligt att man halkar lite fram och tillbaka i den, och bara för att man har nått fram till den sista punkten så är man inte helt säkert ”färdig”. Känslor av oro, ångest och självanklagelse kan dyka upp igen, speciellt om man går in i en ny relation innan egentligen var tillräckligt känslomässig stark igen.