Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 

Vanliga frågor om skilsmässa

 

 

 

Här samlar jag vanliga frågor om skilsmässa. Min kompetens rör sig mest kring det känslomässiga och psykologiska, men jag använder resurserna i mitt nätverk för att ta reda på svaret även i andra frågor. Har du själv en fråga? Fyll i frågeformuläret till höger, så hjälper jag dig gärna så gott jag kan!

 

Foto: Salvatore Vuono

 
Kategori:
Sortering:
   [ Sök i frågor/svar ]

Antal frågor/svar: 20

 
Hem > 
 
Hej Jag har valt att begära skilsmässa. Min fru äger med äktenskapsförord huset, men vi har självklart en hel del gemensamma ägodelar. Vi försöker att göra listor om vem som tar vad. Nu fick jag en pårigning av en vän som sa att jag under inga omständigheter skulle skriva mig på annan adress innan hela bodelningen är klar. Detta för att hustrun då kan vägra mig inträde till huset och att hämta mina saker. Stämmer detta? En fråga till som har med samma fråga att göra. Kan hon byta lås? Vad gäller då? Tacksam för svar...  (Antal visningar: 5160)
Kategorier: Juridik
Datum: 2013-09-04
  Kommentarer (4)
 
Jag och min fru har kommmit framtill att skiljas, nu frågorna.. gaffel hit och kniv dit kan man väl komma överensom, men större saker som hennes hästintressen ca 25"/år i 6 år i foder. och tillexpel bilen 250" och hästfinkan 65" mina pengar går ju motvilligt dit, men jag har gjort det för att jag älskar henne, min inkomst år ca 45/tusen/mån och hennes 6600/mån. har jag gjort bort mig? eller finns det en chans att hon eventuellt kan återbetala eller köpa ut mig?, eftersom jag hela tiden prioriterat hennes intressen? skjälv äger jag ett fiskespö för 1200:-, tacksam för svar om hur man går till väga, kan jag hävda att hästarna är lika mycket mina och tvinga dom till salu? eventuellt bli uppköpt? tacksam för svar  (Antal visningar: 5349)
Kategorier: Ekonomi
Datum: 2013-06-07
  Kommentarer (5)
 
Hej! Jag o min man har två barn,6 o 8. Min. Man dricker ganska mycket. Han känner inte att han kan sluta dricka efter ett glas vin eller bara ta en stark öl. Nej, det måste drickas ex. 6 öl en vin flaska o en likör till kaffet. Detta dricker han när vi är själva (bara våran familj). Men sköter sitt jobb som företagsledare jätte bra. Jag är rädd för att lämna honom och att han skall ha hand om barnen. Han har druckit mycket då han har haft hand om barnen. då jag inte varit hemma i och med har ingen kunnat se över barnen till 100%. Min fråga....kommer han kunna få vårdnaden om barnen? Just nu vill inte jaglämmna barnen själva längre tider med honom. Hur gör jag? Tacksam för svar.  (Antal visningar: 6609)
Kategorier: Barnen
Datum: 2012-08-14
  Kommentarer (9)
 
Hej! Jag o min man har två barn,6 o 8. Min. Man dricker ganska mycket. Han känner inte att han kan sluta dricka efter ett glas vin eller bara ta en stark öl. Nej, det måste drickas ex. 6 öl en vin flaska o en likör till kaffet. Detta dricker han när vi är själva (bara våran familj). Men sköter sitt jobb som företagsledare jätte bra. Jag är rädd för att lämna honom och att han skall ha hand om barnen. Han har druckit mycket då han har haft hand om barnen. då jag inte varit hemma i och med har ingen kunnat se över barnen till 100%. Min fråga....kommer han kunna få vårdnaden om barnen? Just nu vill inte jaglämmna barnen själva längre tider med honom. Hur gör jag? Tacksam för svar.  (Antal visningar: 4554)
Kategorier: Barnen
Datum: 2012-06-24
  Kommentarer (10)
 
Efter fundering, övervägning och plåga under fem senaste år inser jag att min fru och jag måste skiljas för att livet ska fungera för oss alla igen. Vi bor i en lägenhet som vi köpte tillsammans för några år sedan. Vi står båda som ägare av bostadsrätt och har inga skulder för lägenhet längre. Efter att jag har sagt till min fru att jag vill skiljas och att vill komma överens om detta på ett fredligt sätt fick jag en oväntad reaktion av henne. Hon vill inte skiljas, men samtidigt gör ingenting att förbättra situationen. Hon är tyvärr den bittra, sura och arga person som med sitt bettände under 24 år förstörde relation mellan mig och henne och gjorde vår son att må dåligt, deprimerad och ångestfull. Han är 22 år och snart tar examen på högskolan och tänker bo hos oss växelvis tills han är färdigt med sina studier. Min fru hotar mig, om jag vill skiljas att det bli inte så lätt och att det kommer att kosta mig. Jag läste om skilsmässa på internätt och vet inte mycket om det och är inte någon bråkmake. Därför vill jag veta: Kan min fru på något sätt förhindra mig att få min del av lägenhet vid bodelningen, särskilt om jag begär skilsmässa själv och väljer att flyta ut redan nu och låter henne bo kvar i våran lägenhet tills bodelningen sker ? Ska jag fortsätta betala halva hyran under den tiden när hon bor ensam i vår lägenhet tills bodelningen sker ? Jätte tack på förhand för svaret. Jag känner mig knäckt och ledsen. Med vänlig hälsning  (Antal visningar: 8711)
Kategorier: Boende
Datum: 2012-06-24
  Kommentarer (10)
 
Kan tingsrätten neka oss att skilja oss? Om vi bägge är överens och vi har inga barn. Jag är svensk och han Egypt men ej svensk medborgare  (Antal visningar: 3139)
Kategorier: Juridik
Datum: 2012-04-08
  Kommentarer (7)
 
Hej,jag startade en enskild firma för lite mer än 6månader sedan och nu har jag gått in i en skillsmässa, inga äktenskapsförord är skrivna. Min fråga, måste jag dela med mig värdet eller de pengar som finns undansatta i min enskilda firma då bodelning skall göras ?  (Antal visningar: 3973)
Kategorier: Ekonomi
Datum: 2012-02-26
  Kommentarer (4)
 
Min fråga handlar hur går jag vidare? Jag va 18 år när jag gifte mig med min man han va då 25 år. Mitt livs kärlek trodde jag. Vi har nu varit gifta i 7år. de va dom första 3 åren som jag fick "kärlek" från honom sen dess har det bara varit, han har varit elak och spydig mot mig framför sina vänner, nonchalerat mig framför sin familj skrikit och varit dum i hela vårat förhållande, och jag har ändå stannat kvar och behandlat honom som en kung. Höjt honom till skyarna framför min familj och mina vänner. Han åkte nyligen utomlands 1 månad då han sa att han skulle stanna hos en kusin, jag fick dock reda på att han bodde hos en annan kvinna som han nu planerar en framtid med och han vil skiljas från mig, alla papper är inskickad och klara. Men hur går jag vidare? Jag vet inte vem jag är längre eller hur mitt liv innan allt det här va. jag kan itne sätta fingret på mina känslor häller. Hur ska jag klara det här?  (Antal visningar: 2582)
Kategorier: Gå vidare
Datum: 2012-01-26
  Kommentarer (3)
 
Hej, Jag är gift med en fransman sedan några år och vi har ett barn ihop. Vi bor inte i Sverige. Jag går omkring med en ständig ångest då jag innerst inne känner att vårt förhållande inte är sunt. Vi har flera gånger gått i terapi. Han var en sån fantastisk pojkvän. jag blev verkligen förförd. Jämfört med alla "tråkiga" svenskar var han en frisk fläkt. Mina vänner gillade honom, precis som min familj. Jag känner mig så lurad. Och jag har ingen aning om hur jag ska ta mig ur detta. han är en jättebra pappa och han får lika stor ångest av tanken att inte vara med vårt barn varje dag, precis som jag, ifall vi skulle skiljas. Vi är båda medvetna att det för vårt barns skulle vi håller ihop. Jag tänker också (sedan barnet föddes) att det är jobbigt under småbarnsåren. Det kommer att bli bättre. Men i ärlighetens namn var det dåligt redan innan. Jag är drygt trettio och skulle vilja ha en relation med kärlek i .... hjälp!  (Antal visningar: 9256)
Kategorier: Ska jag skiljas?
Datum: 2011-06-14
  Kommentarer (6)
 
hej min fråga handlar det om en skilsmässa om en av parten vill skilja sig och har inte barn under 16 år men den ndr mvh hiwaa vill inte kan man skilja sig ändå? inga barn alls bara en part som vill skilja sig+ tack  (Antal visningar: 2962)
Kategorier: Juridik
Datum: 2011-04-17
  Kommentarer (3)
 
Jag undrar när den sk. väckelsedagen inträffar. Då alla tillgångar ska dokumenteras för delning? Min fru har lämnat in skilsmässoansökan och jag har inte bekräftat eller skrivit på detta. Vi har barn under 16 år. Kan jag ännu ta ut pengar från mitt konto utan att bli skydig henne hälften?  (Antal visningar: 4954)
Kategorier: Ekonomi
Datum: 2010-11-14
  Kommentarer (15)
 
Hur berättar man om skilsmässan för barnen?  (Antal visningar: 17081)
Kategorier: Barnen
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (2)
 
Hur fort går det att skiljas?  (Antal visningar: 5530)
Kategorier: Juridik
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (3)
 
Vad ökar risken för skilsmässa?  (Antal visningar: 18404)
Kategorier: Forskning
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (23)
 
Saknar mitt ex och vill försöka igen! Dum idé eller?  (Antal visningar: 11192)
Kategorier: Övrigt
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (104)
 
Hur stoppar man en skilsmässa?  (Antal visningar: 5217)
Kategorier: Ska jag skiljas?
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (4)
 
Varför vill kvinnor skilja sig mer än män?  (Antal visningar: 27407)
Kategorier: Gå vidare
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (2)
 
Är skilsmässor särskilt vanliga i vissa yrken?  (Antal visningar: 4637)
Kategorier: Forskning
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (6)
 
Vilken kändis har skilt sig flest gånger?  (Antal visningar: 4270)
Kategorier: Övrigt
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (6)
 
Ökar arbetslöshet risken för skilsmässa?  (Antal visningar: 3087)
Kategorier: Forskning
Datum: 2010-07-02
  Kommentarer (6)
 

Sida: 1
1 
 
    RSS för frågor/svar
 
 
 
Ny fråga
* = Obligatorisk uppgift.

Ditt namn

Din e-post

* Fråga  


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
     
 
 
Senaste kommenterade frågor
 
     
 
 
Populäraste taggarna