Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Efter skilsmässan
-->
 

 

När din partner vill skiljas och inte du

 

 

Skilsmässan lurar runt hörnet, men det är inte du som vill den där. 

Beteendevetaren och psykosyntesterapeuten Josefin Hjelm ger förslag på hur man bäst försöker handskas med just den situationen.

 


 

 

 

Foto: djcodrin


- Ge dig själv rätten att sörja. Var så arg, ledsen och besviken som du behöver. Var medveten om att andra sår kan gå upp samtidigt. Kanske är det rätt tillfälle att göra en storrensning, så att man får lite bättre koll på sig själv och sina känslor, bättre rustad inför nästa del av livet. Det är vanligt att man går i terapi i samband med en livskris. Då händer det mycket och man är extra öppen för utveckling. Tar man hand om sig själv så blir man inte så bitter. Bitterhet handlar ofta om att det finns skit kvar i mekaniken, säger hon.

Det kan kännas lockande att gå in i en ny relation, inte minst för att reparera den sårade självkänslan, men det blir oftast ett förhållande på lösa grunder och när även detta förhållande spricker, så riskerar de gamla skilsmässosåren att gå upp på nytt. Se till så att du älskar dig själv, innan du ger dig på äventyret att älska någon annan.

 

Om det finns många frågetecken kring skilsmässan, om du faktiskt trodde och tänkte att ni hade det ganska så bra, så är det en sak som ytterligare kan fördröja processen. Det hjälper om du får så många raka svar som möjligt av din ex-partner, men kom ihåg att inte alla är så verbala, eller känslomässigt analyserande. En del personer kan också vilja hålla kvar vissa band, en slags intimitet på något plan trots skilsmässan, vilket kan ge onödigt hopp och förlänga sorgeprocessen. Här har du själv ett eget ansvar att bestämma vilken sorts kontakt som du mår bäst av.

 

Ibland kan det enda rätta vara att helt enkelt förhålla sig till verkligheten. Kärleken tog slut. Känslorna dog.

Visst ska du begrunda ditt eget ansvar för detta, men fastna inte i självanklagelser. Du var bara människa och gjorde så gott du kunde, efter omständigheterna. 

 

Just själva "fastnandet" är också mycket ditt eget ansvar, även om det kan kännas lockande att skylla sin egen låga sinnestämning och brist på livslust på skilsmässan, fast att det kanske har gått flera år. Fenomenet har ett namn som omskrivits i bokform, "exhustrusyndromet". Av någon anledning har det inte skrivits böcker om exmakesyndromet, kanske för att det sägs att det i genomsnitt tar sju månader för en man att hitta en ny partner efter skilsmässan, men hela sju år för en kvinna.

 

Känner du att du har fastnat, så tveka inte att söka hjälp hos en extern oberoende samtalspart, istället för att belasta andra sociala relationer överdrivet tungt med envist ältande!

 

 

Fler tips för dig som känner dig ”dumpad” hittar du här. 

 

Läs även de här goda råden till dig som upplever att du inte har några vänner kvar efter skilsmässan.