Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Skilsmässa och barn
-->
 

Skilsmässa och barn 

 

Forskning vid Linköpings universitet visar att barn vars föräldrar är skilda eller separerade mår psykiskt och fysiskt lika bra  som andra i vuxen ålder. Men inga barn vill att deras föräldrar ska skiljas. Och just tanken på hur barnen kommer att må är den skuldkänsla som gnager mest i samband med en skilsmässa.

 

Fakta: I cirka 56 procent av skilsmässorna har partnerna barn tillsammans, vilket innebär att cirka 45.000 barn varje år går igenom upplevelsen att deras föräldrar går skilda vägar.


Foto: Arvind Balaraman

 

- I mitt fall minns jag att första gången jag tänkte tanken på skilsmässa så kopplade jag den till att inte få vara tillsammans med barnen varje dag och grät själv som en litet barn, säger Marie, som har en skilsmässa bakom sig.

Tanken var så olidligt smärtsam, att hon slog bort den direkt.

- I beslutsprocessen som ledde till att jag ändå skilde mig så följde tankar på allt vad en skilsmässa innebär; sälja hus, hitta lägenhet, ensam ekonomi, dela upp saker, eventuellt hitta en ny man, som mina barn kanske inte skulle gilla, eller ännu värre, han skulle inte tycka om dem! Dessa tankar gick jag igenom om och om igen. Tills att de en dag inte längre upplevdes som ett hinder. De var bara problem som jag var tvungen att lösa. Men barnen är och förblir den jobbigaste biten. Och det är meningen att man ska känna så, fortsätter hon.

Det som gjorde att hon ändå tog sig igenom skilsmässoarbetet var insikten om att relationsproblemen påverkade hennes egna förmåga att vara en bra mamma.

- I mitt fall kände jag att jag var en dålig förebild och en trist mamma. Och hellre en glad mamma och en glad pappa på varsitt håll än två zombies tillsammans. Jag tror också att den irritation som växer mellan oss vuxna, ger till slut också utslag i relationen till barnen. Och då får man gräsligt dåligt samvete, eftersom de inte har med saken att göra.

 

Hur berättar man för barnen om skilsmässan?